Ką žinoti prieš imant vartojimo paskolą?

Daug žmonių kreipiasi į kreditorius dėl vienos ar kitos paskolos. Populiariausios ir dažniausiai minimos Lietuvoje yra vartojimo paskolos arba vartojimo kreditai. Tai yra tokios paskolos, kurios nereikalauja užstato ir yra skirtos plačiam naudojimui, kurį pasirinkti gali pats paskolos gavėjas, be jokių apribojimų.

Kaip visada, prieš imant vartojimo paskolą svarbu apsvarstyti keletą veiksnių, kad priimtumėte pagrįstą sprendimą. Štai pagrindiniai dalykai, į kuriuos reikėtų atsižvelgti.

Palūkanų normos ir BVKKMN: vartojimo paskolų palūkanų normos gali labai skirtis, todėl pasidomėkite. Mažesnė palūkanų norma padės sutaupyti pinigų per visą paskolos laikotarpį.

Grąžinimo sąlygos ir paskolos grąžinimo laikotarpis: žinokite galimą paskolos grąžinimo laikotarpį. Ilgesni terminai gali sumažinti mėnesines įmokas, tačiau dėl to gali tekti sumokėti daugiau palūkanų.

Mėnesiniai mokėjimai: įsitikinkite, kad mėnesinės įmokos yra finansiškai prieinamos. Pasinaudokite paskolos skaičiuokle, kad suprastumėte, kaip paskolos suma, terminas ir palūkanų norma veikia jūsų mėnesinę įmoką.

Mokesčiai: atkreipkite dėmesį į paskolos suteikimo mokesčius, paskolos grąžinimo anksčiau laiko sąlygas ir mokesčius už pavėluotus mokėjimus. Jie gali susikaupti ir pabranginti paskolą.

Paskolos suma: skolinkitės tik tiek, kiek jums reikia ir kiek galite sau leisti grąžinti. Skolindamiesi daugiau, nei reikia, galite turėti nevaldomų skolų.

Įtaka kredito reitingui ir kredito istorijai: jūsų kredito reitingas ir kredito istorija turės įtakos siūlomai palūkanų normai. Be to, naujos paskolos ėmimas turės įtakos jūsų kredito balui, todėl supraskite pasekmes.

Kreditoriaus reputacija: pasirinkite gerą reputaciją turintį skolintoją. Išnagrinėkite skolintojų klientų aptarnavimo įrašus ir perskaitykite kitų paskolos gavėjų atsiliepimus.

Finansinė padėtis: įvertinkite savo dabartinę finansinę padėtį. Jei turite kitų skolų su didelėmis palūkanomis, prieš imdamiesi daugiau skolų, galbūt vertėtų jas grąžinti arba refinansuoti.

Nenumatytų išlaidų fondas: jei neturite tokio fondo, prieš imdami paskolą ne pirmo būtinumo išlaidoms, apsvarstykite galimybę jį sukaupti.

Paskolos paskirtis: aiškiai nurodykite, kodėl jums reikia paskolos. Jei ji skirta skoloms apjungti ir refinansuoti, įsitikinkite, kad ši strategija iš tikrųjų sumažina bendrą skolų naštą, o ne tik ją padidina.

Alternatyvos: apsvarstykite alternatyvas, pavyzdžiui, paskolą su užstatu, kredito kortelės balanso perkėlimą arba skolinimąsi iš draugų ar šeimos narių.

Draudimas: kai kurie skolintojai siūlo draudimą tam atvejui, jei negalėtumėte mokėti įmokų dėl darbo netekimo ar ligos. Išsiaiškinkite sąlygas ir nuspręskite, ar verta mokėti už tokį draudimą.

Bendra paskolos kaina (BVKKMN ir BVKGMS): apskaičiuokite bendrą normą ir sumą, kurią sumokėsite iki termino pabaigos, įskaitant palūkanas ir mokesčius, kad suprastumėte tikrąją paskolos kainą.

Išankstinio grąžinimo galimybės: sužinokite, ar galite grąžinti paskolą anksčiau laiko be papildomų mokesčių, jei jūsų finansinė padėtis pagerės.

Teisinės ir finansinės konsultacijos: gali būti naudinga kreiptis teisinės ar finansinės konsultacijos, ypač dėl didesnių paskolų arba jei abejojate, ar galėsite grąžinti paskolą. Taip pat rekomenduojama pasikonsultuoti su pačio kreditoriaus darbuotojais.

Visada perskaitykite paskolos sutartį ir supraskite bet kurios svarstomos ir lyginamos vartojimo paskolos sąlygas. Jei nesate tikri, verta aptarti savo galimybes su finansų patarėju.

About Author


Liepa